27 Eylül 2015 Pazar

El Açması Patatesli Boşnak Böreği


Baba tarafından kökümüz boşnak. Akrabalarımızın çoğu Bosna da. Daha ben lisedeyken Bosna dan akrabalarımız bizi Erdek te bularak gelmiş ve bizde kalmışlardı.

Babaannemler ordan göç etmişler ve Erdek e yerleşmişler. Boşnakların hamur işlerinde hamarat olduğu herkes tarafından bilinir. Annem rahmetli Babamla evlendiğinde pek yemek yapmayı bilmezmiş. Çünkü çok küçük yaşta Babamla evlenmiş.  Arada Babam, arada da Erdek te yaşayan yengemleri ziyarete giderlermiş. Annem anlatır bazen, yengenlere gittiğimizde onlara bakarak bu ve pek çok boşnak yemeklerini öğrendim der.

Hatırlıyorumda Erdek e yengemlere gittiğimizde, biz çocuklar hemen acıkırdık. O ara hemen Cula yengem (büyük yengem)  bize ekmek diliminin üzerine zeytinyağ döker, şeker serperdi. İnanın o ekmeği yemeğe doyamazdım. Hani derler ya El Lezzeti diye sanırım öyle bi şeydi.

Arada size boşnak yemeklerini yazmayı düşünüyorum. İşte ilk tarifimiz El açması Patatesli Boşnak Böreği.

Bu böreği Rahmetli Babam çok severdi. Canı bu böreği çekti mi Anneme 'hanım şu Boşnak Böreğinden yapta yiyelim derdi. Annem bu böreği yaptı mı, inanın evde bayram yaşanır, yapılan diğer yemeklerin yüzüne bile bakılmaz, hepimiz Boşnak Böreği  yerdik.

Buyurun tarifimize geçelim.

Tarifimiz olan El Açması Patatesli Boşnak Böreğini çok sevdiği için Babama İthafen yazıyorum





Malzemeler

1 kilo un
3 büyük patates  (küçük küp doğranmış)
1 su bardağı zeytinyağ
1 su bardağı zeytinyağ yada 1 yemek kaşığı tereyağ
Tuz
Karabiber

Yapılışı

Unu alabildiği kadar su ile birazda tuz katarak yoğurun. (Canım Annem hamuruna birazda zeytinyağ ilave ederdi.).  Ele yapışmayan bir hamur olduğunda en az 1 saat kadar dinlendirin. Hamur beklerken patatesleri küp şeklinde doğrayarak, tuz ve karabiberle tatlandırın. Hamuru 6 bezeye bölün, un serpilmiş masada incecik açın. Açılan bezeleri yağlanmış tepsiye yerleştirerek, üzerine önce zeytinyağ, sonrada patatesli harçtan dökün, Bezeler bitene kadar böreği kat kat döşeyin. 190-200 dereceli fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Boşnak Böreği pişerken diğer tarafta 1 su bardağı su ve zeytinyağını yada tereyağını ateşte kaynatın. Fırından çıkan böreğin üzerine bu sudan gezdirin ve üstünü kapatıp böreğin suyu çekmesi 5-10 dakika dinlendirin.

Not: 
Bu böreğin en büyük özelliği zeytinyağı ile yapılması. Zeytinyağ ile yapıldı mı daha güzel oluyor. Boşnak böreğini yerken o zeytinyağının kokusu müthiş. Zeytinyağına alışık olmayan, zeytinyağı kokuyor diyenler sıvıyağ ile yapabilirler.

Afiyet olsun.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

böreğinizi denedim süper oldu :)

Unknown dedi ki...

beğenmenize sevindim afiyet olsun. bloğuma tekrar beklerim.