21 Eylül 2015 Pazartesi

Mayalı Patlıcanlı El Açması Börek Tarifi




Malzemeler

Hamuru İçin 

1 yemek kaşığı kuru maya
2 bardak ılık su
1 bardak süt
Tuz
Aldığı kadar un

İçi İçin 

4-5 adet patlıcan (küp doğranmış)
1 soğan
4-5 adet ince kıyılmış biber (ben yeşil ve kırmızı biber kullandım )
2-3 adet domates (küp doğranmış)
Tuz
Karabiber

Yapılışı

Önce iç malzemesini hazırlayın. Bunun için alaca soyup, küp doğranmış patlıcanları  tuzlu suda bekletin.Fazla suyunu havlu peçete alın. Tencereye yeteri kadar sıvıyağ koyarak soğanlar şeffaflaşana kadar kavurun. İçine patlıcanları ilave ederek,  patlıcanları kavurup, yumuşayıncaya kadar pişirin. Patlıcanlara biberleri ilave edin. Biberler yumuşayınca domatesleri ilave edin.  Tuzunu ilave ederek domatesler suyunu çekene kadar pişirin ve soğumaya bırakın.
Hamuru için derin bir kaba önce maya, ılık su ve sütü karıştırın. Unu ilave ederek yumuşak bir hamur elde edin. Hamuru en az 20-30 dakika kadar (kabarana kadar)  mayalanması için bekletin. Mayalanan hamuru bir kez daha yoğurun ve 20-30 dakika daha kabarana kadar bekletin. Mayalanan hamuru 2 eşit parçaya bölün. Yağlanmış siniye bir parça mayalı hamurdan alarak tepsiye eşit şekilde elinizi sıvıyağla yağlayarak yayın. Yaydığınız mayalı hamurun üzerine patlıcanlı iç harcı eşit şekilde yayın. Diğer ikinci mayalı hamuruda üzerine yayın. Mayalı hamurun üzerine sıvıyağ sürerek 190-200 derece fırında üzeri nar gibi kızarana kadar pişirin.

Not: Hamuru fırından çıkardıktan sonra üzerine az miktarda elinizle su serperseniz ve üzerini temiz bir bezle örterseniz  mayalı patlıcanlı el açması böreğiniz yumuşak olur. Mayalı patlıcanlı böreğinizi çıtır istiyorsanız bu işlemi yapmanıza gerek yok.

Afiyet olsun.






Hiç yorum yok: