29 Ocak 2018 Pazartesi

Çıngıllı (Saçaklı Mantı) Tarifi

     Bu mantıyı çok severim. Eğer yediyseniz biliyorum ki sizlerde severdiniz. Hamur açmayı bilenler için yapılışı kolay. Ama hamur açmasını bilmiyorsanız size zor gelebilir. Bu mantı balıkesir yöresine aittir.
     Biz bu mantıyı yaptığımız zaman yemekte başka şey yemeyiz. Yapılan çıngıllı mantısı(saçaklı mantı) büyük bir masada kalabalık eşliğinde yendi mi, daha bir güzel olur.
     Çıngıllı mantısını yaptığımız bir gün, yerken masada teyzem anlatıyor. Bu mantı misafir utandıran mantıymış. Dedi ve bende bir merak. Neden teyze ? Teyzem anlatmaya başladı. Baksana hamurlar uzun olduğu için ilk yiyenler bunu yemeyi beceremez. Ağzına alırken hamurlar uzun olduğu için dikkatli yemezsen, hamurlar yüzünün her yerine çarpar.
      Adamın biri misafirliğe gitmiş. Yemeğe oturacaklar. Masaya oturmuşlar, adam bu mantıyı sofrada ilk görmüş ve ilk tadacak. Adını sormuş mantının ve nasıl yapıldığını öğrenmiş. Sıra çıngıllı mantıyı yemeye gelmiş. Adam kaşığına mantıları alıyor ama ağzına bir türlü götüremiyormuş. Çünkü mantının hamurları uzun olduğu için, hamurlar gözüne, burnuna her yerine çarpmış. Adam çıngıllıyı çok beğenmiş ama yiyemediği için üzülmüş.
      Teyzem o yüzden misafir utandıran mantı olarak kalmış adı dedi.
       Bilmiyorum bu hikayeyi duyan var mı ama, tadını bir tadan bu mantıdan hep ister. Ne dersiniz tarifimize geçelim mi? Tarifi deneyecek olanlar kolay gelsin ve afiyet olsun size. :)





Malzemeler

2 su bardağı un
1 adet yumurta
Yeterince su
Tuz
Tavuk (istediğiniz miktarda)


Yapılışı

          Tavuk etlerini suda haşlayın. Haşlanan tavukları kenara alın.Bu arada un, su ve yumurta ile sert bir hamur yapın. Hamuru bezelere ayırın. Bezeleri oklava ile açarak temiz bir örtü üzerinde dinlendirin.


          Dinlenen hamuru oklava yardımı ile rulo yaparak sarın. Hamuru sararken, keserken birbirine yapışmaması için hafif un serpin.


           Hamuru bıçak yardımı ile erişte'den biraz daha kalın ve uzun olmak üzere kesin.


           Kesilen uzun hamur şeritlerini hafif unlayarak elinizle havalandırarak açın.



          Tepsiyi biraz unlayarak havalan hamurları tepsiye yerleştirin. Kızarana kadar fırında pişirin.


 



           Pişen hamurunuzu fırından çıkararak üzerine daha önceden pişirdiğiniz tavuk etlerini dizin. Tavuk suyunu da yeteri üzerini 2-3 parmak geçecek kadar döküp tekrar fırına verin.Et suyunda hamurların yumuşamasını sağlayın. Pişen çıngıllı mantınızı tabaklara paylaştırarak sıcak sıcak yiyebilirsiniz.



     Afiyet olsun. 

Hiç yorum yok: