27 Ocak 2018 Cumartesi

Antep Usulü Mercimekli Köfte Tarifi

      Antep usulü mercimekli köfte tanışmam istanbul da bilgisayar kursunda tanıdığım anteli bir bayan arkadaş sayesinde tanıştım. Kendisi bir gün evime beni ziyarete geldiğinde bir baktım ki elinde güzelce paketlenmiş bir tabak. Tabağı açtığımda da birde ne göreyim mercimekli köfteeeeee :))))
 
      Offffff dayanamam dedimmmm :))) Veeee tabağa öyle bir dalmışım ki arkadaş kahkahalarla gülmeye başladı. Ama napimmm mercimekli köfteyi çokkkk seviyorummm.
Görünümü ve tadı ile inanın harika idi. Arkadaşım köfteyi annesinin yaptığını ve içinde bulunan baharatların da Antep ten özel olarak getirildiğini söyledi. İnanın Antep baharatları bir değişik.   

      Arkadaşım bana pek çok baharat ismi saydı ama inanın isimlerini unuttum desem yeridir. :((
Ve Antep'te bulunan baharatçılar çarşısının güzelliğinden bahsetti bana. Antep baharatçılar çarşısının o mis kokan havasını anlattı. Arkadaşım anlattıkça sanki orasını gezdim ve hani bilirsiniz ya bütün baharatların kokusu birbirine karışır da, siz o kokunun içinde neler var bulmak isteği duyarsınız ya işte bende öyle hissettim kendimi.

      Arkadaşıma döndüm ve bir gün mutlaka Antep'e gideceğim orasını gezeceğim, ama en önemlisi de. o baharatçılar çarşısını gezerek, o muhteşem kokuyu yerinde tadacağım. :))

     Ben böyle Antep usulü mercimekli köfteleri yerken tabi unutmadım ve arkadaşımdan tarifini aldım, defterime not ettim. Antep usulü mercimekli köfte tarifini yayınlamak bu güne kısmetmiş. :)1

      Evet gelelim Antep usulü Mercimekli köftenin tarifine. Mutlaka yapın derim size. :)


Not: Bu arada Antep'te mercimeğe Malhıta derlermiş, bunu da arkadaştan öğrendim :)




Malzemeler

1 su bardağı mercimek (malhıta)
1 su bardağı ince köftelik bulgur (simit)
1/2 su bardağı zeytinyağ
1/2 su bardağı çekilmiş ceviz
1 demet yeşil soğan
2-3 diş sarımsak
2 adet kuru soğan
1 demet maydanoz
2-3 dal tarhun (tazesi yoksa 1-2 yemek kaşığı kuru tarhun)
3 yemek kaşığı acı biber salçası
2 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı köfte baharatı
1 yemek kaşığı pul biber
1 yemek kaşığı kimyon
1 yemek kaşığı karabiber
Yeterince tuz
Limon

Yapılışı


  1. Mercimekleri su ile iyice yıkayın ve tencereye koyun. Üzerini 3-4 parmak geçecek kadar su (2,5-3 su bardağı kadar) ekleyin.Mercimekler iyice yumuşayana kadar, arada üzerinde biriken beyaz köpükler kaşıkla alınarak, kısık ateşte pişirilir.
  2. Mercimekler iyice yumuşayınca içine ince bulgur (simit) konarak kaşıkla karıştırılır. Tencerenin ağzı kapatılarak ince bulgurun, mercimeğin sıcaklığı ile yumuşaması (şişmesi) beklenir.
  3. Bu arada kuru soğanlar küpler halinde doğranır. Doğranan soğanların bir tanesi derin bir tabağa alınır. Üzerine ince kıyılmış yeşil soğan, maydanoz, rendelenmiş sarımsaklar eklenir.
  4. Mercimekli bulgurun içine domates salçası, biber salçası, tuz, pul biber, köfte baharatı, kimyon. tarhun, ceviz, küp doğranan kuru soğanın birisi eklenerek yoğrulur.
  5. Diğer tarafta tavaya zeytinyağını alarak kızdırın. Bunda küp doğranan soğanın diğeri konarak, soğanlar kavrulur.Bu soğanlı karışım yoğurulan köfteye karıştırılıp yoğurulur.
  6. Köfte hamurundan bir miktar alınarak avuçta sıkılıp, çiğ köfte şekli verilir. Servis tabağına marul yaprakları konarak üzerine mercimekli köfteleri yerleştirelim.
  7. Ekşiyi seviyorsanız servis sırasında üzerine limon sıkarak servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: