5 Şubat 2018 Pazartesi

Mercimekli Börek Tarifi




Malzemeler

1,5 su bardağı mercimek
4-5 yemek kaşığı sıvıyağ
1 demet maydanoz
Tuz
Karabiber
1 adet yumurta (sarısı ve akı ayrılacak)
4 adet yufka
1,5 su bardağı süt
Yarım su bardağı sıvıyağ

Üzerine 

Susam (istenirse)

Yapılışı


  1. Mercimekleri bir tencerede fazla yumuşatmadan haşlayın. Haşlanan mercimeklerin suyunu süzün. 4-5 yemek kaşığı sıvıyağda mercimekleri arada bir karıştırarak 2-3 dakika kavurun.
  2. Ateşten alarak mercimekleri soğutun. Üzerine ince kıyılmış maydanoz, tuz, karabiber ve yumurta aklarını ekleyip, hızlıca karıştırın.
  3. Yufkaları tam ortadan kesip, 2 ye ayırın. Yarım daire alan her yufkaya önce sütü sonra sıvıyağı fırça ile sürün. İkinci yarım ay şeklindeki yufkayı üzerine seri, yine süt ve sıvıyağ sürün.
  4. Yufkaların uzun kenarına mercimekli iç yerleştirin. Yufkaların kenarlarını içe doğru hafifçe kıvırıp, yufkaların uzun kenarı boyunca rulo yaparak sarın. 10 cm aralıkla kesin.
  5. Diğer yufkalara da aynı işlemi yapın ve yağlanmış tepsiye börekleri dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp, susam serpin. 
  6. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında altı üstü kızarana kadar pişirin. Sıcak servis yapın.
Afiyet olsun.


Hiç yorum yok: